Het zijn vaak de kleine dingen in het leven die een groot verschil kunnen maken. Op het moment dat een golfer zijn grip ook maar een klein beetje wijzigt, kan dat grote gevolgen hebben voor zijn score. Hetzelfde geldt voor fonts die gebruikt worden op websites. Vandaag hebben we wat tips voor je, die je kunnen helpen bij de keuze van een goed font.

Een goed font maakt het verschil

Een goed font kiezen voor een website is een tijdrovende klus. Het is kwestie van een weloverwogen balans zoeken tussen schoonheid van een font enerzijds en de grote diversiteit aan mogelijkheden en toepassingen anderzijds. Toch doe je er goed aan om ruim de tijd te nemen om een goed font te kiezen, want stiekem heeft een font een grotere invloed op ons dan we in eerste instantie in de gaten hebben. Een goed font kan het verschil maken tussen een amateuristisch en een professioneel design.

Fonts op websites door de jaren heen

Om een font te kunnen laten zien op een website, moet het font daadwerkelijk geïnstalleerd zijn op de computer van de degene die de website bezoekt. Dat verklaart waarom we lange tijd overspoeld zijn door websites in Verdana, Arial en Times New Roman. Hoewel computers tegenwoordig standaard met een goedgevulde bibliotheek van fonts geleverd worden, bestaat de kans dat het font dat jij wilt laten zien op jouw website niet geïnstalleerd is op de computer van de bezoeker. In dat geval zal de computer van de bezoeker een alternatief font laten zien, wat natuurlijk nooit zo mooi is als het bijzondere font dat jij in gedachten had.

Uiteraard wisten de creatieve webdesigners daar een oplossing voor te bedenken. De teksten in koppen en subkoppen werden simpelweg omgezet in plaatjes, waardoor toch allerlei bijzondere fonts getoond konden worden. Het probleem van deze oplossing was echter dat het niet alleen erg bewerkelijk was, maar bovendien ook niet zoekmachinevriendelijk.

Zo rond 2008 deed de Scalable Inman Flash Replacement (sIFR) officieel zijn intrede. Bij deze methode zorgde JavaScript ervoor dat HTML-text werd vervangen door een Macromedia Flash element, waardoor bijzondere fonts getoond konden worden. Gezien het feit dat het gebruik van Flash tegenwoordig wordt gezien als vloeken in de kerk, zul je sIFR ook niet snel meer tegenkomen op websites.

Webfonts

Toch zijn er tegenwoordig diverse methodes om een goed font te laten zien. Zo bestaat de mogelijkheid om fonts te in te sluiten (embedden). Bij deze methode worden fonts m.b.v. een webfont generator als FontSquirrel omgezet in een webfonts. Deze webfonts worden fysiek geüploadet naar de de server, waarna ze aangeroepen kunnen worden door de website. Het is goed om te weten dat sommige fonts auteursrechtelijk beschermd zijn en daarom niet omgezet kunnen en mogen worden naar een webfont.

Een veelgebruikt alternatief is Google Web Fonts. Op de website kun je een selectie maken uit zo’n 878 vrij te gebruiken font families, die je door middel van een eenvoudig stukje HTML-code kunt linken aan jouw website. Vervolgens kun je de gelinkte fonts m.b.v. een stukje CSS-code gebruiken op jouw website. Hoewel je misschien geneigd bent om grote aantallen fonts te selecteren, kan een overdaad aan geselecteerde Google Web Fonts resulteren in een trage website. Je doet er dus goed aan om je enthousiasme wat te temperen. Op de website van Google Web Fonts vind je geheid een goed font voor jouw website.

Waar vind je een goed font?

Er zijn tal van websites te vinden waar je gratis fonts kunt downloaden, die je ook daadwerkelijk mag gebruiken. Naast de bovengenoemde Google Web Fonts, worden websites als DaFont en Font Squirrel veel gebruikt door webdesigners. Toch brengen de gratis fonts wat beperkingen met zich mee. Zo is het leeuwendeel van de gratis fonts slechts in één variant beschikbaar, waardoor italic (schuingedrukt) of bold (dikgedrukt) bijvoorbeeld niet mogelijk is. Daarnaast kan het gebeuren dat een font er in Google Chrome prima uitziet, maar in Firefox echt veel te dik is.

Dat is waar betaald fonts uitkomst bieden. Betaalde fonts worden namelijk met veel zorg ontworpen door ontwerpers die precies weten waar een font aan moet voldoen om op alle apparaten en browsers dezelfde kwaliteit te bieden. Het probleem is dat deze fonts aardig in de papieren kunnen lopen. Wil je jouw website toch naar een hoger niveau tillen met een betaald font, neem dan eens een kijkje op MyFonts of FontShop.

Enkele bruikbare tips bij het kiezen van een font

Een font moet aansluiten bij het imago & uitstraling van jouw bedrijf, vereniging of website. Een font bepaalt immers voor een groot gedeelte de sfeer op een website. Zo vaart de website van een architect wel bij een strak, modern en schreefloos lettertype (zonder dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken), terwijl de website van de lokale kapper prima uit de verf zou komen met een retro lettertype met een schreef (met dunne dwarsstreepjes) of meer rondingen.

Zorg ervoor dat een font gemakkelijk leesbaar is. Hoewel dit een open deur lijkt, zien we nog te vaak websites voorbij komen met een fancy lettertype dat mooi is, maar waarbij de boodschap moeilijk te lezen is. Zeker bij grote paragrafen tekst wil je dat lezer de inhoud rustig tot zich kan nemen. Vergeet niet: leesbaarheid gaat nog altijd boven design.

Kies een font dat veelzijdig is. Een goed font behoudt zijn kwaliteit op alle apparaten (desktop pc, laptop, tablet en smartphone), in alle internetbrowsers (Google Chrome, Safari, Firefox etc.) en op alle formaten (als grote koptekst én als paragraaftekst). Mocht je op jouw website veel cijfers laten zien, zorg er dan voor dat je een font kiest dat geschikte nummers bevat. Test bovendien ook de verschillende varianten. (italic, bold, etc.)

Vermijd platgetreden paden. Het feit dat jouw website een onderwerp uit de geschiedenis beschrijft, wil niet zeggen dat je Papyrus moet gebruiken. En het feit dat je een humoristische blog schrijft, wil niet zeggen dat je Comic Sans als font moet gebruiken. Beter nog; laten we afspreken dat we Papyrus of Comic sans nooit meer gebruiken.

Laat je inspireren. Als je twijfelt of je een bepaald font wel moet gaan gebruiken, kun je kijken hoe andere webdesigners dat font hebben ingezet. Op sites als Fonts In Use zie voorbeelden van toepassingen van fonts in diverse formaten en branches.

Heb je hulp nodig?

Kom je er ondanks de tips op deze pagina toch niet uit? Laat het ons dan weten.