Het zijn spannende tijden voor WordPress-liefhebbers. Er wordt achter de schermen namelijk al geruime tijd gewerkt aan een nieuw project genaamd: Gutenberg. Met Gutenberg verandert de manier waarop we content toevoegen aan WordPress websites. Het lijkt erop dat Gutenberg weldra het levenslicht gaat zien, dus is het de hoogste tijd om eens te kijken wat dat voor ons gaat betekenen.
Vaarwel TinyMCE editor
Jarenlang is de TinyMCE editor een vast onderdeel van WordPress geweest. Het is het alom bekende vrije tekstveld waarmee iedere post of pagina zich laat vullen. Op zich een prima tool, maar op het moment dat je een pagina wilt vullen met meer dan alleen tekst, dan vraagt dat om een complexere benadering. Het implementeren van een social media-feed, het toevoegen van een tabel of het plaatsen van een multimedia element? In veel gevallen moet er een plugin of inventief stuk code aan te pas komen om het te kunnen realiseren. En dat is niet voor iedere gebruiker weggelegd. Met Gutenberg lijkt hier voorgoed een einde aan te komen.
Drag & drop
Het grote verschil tussen WordPress en de bekende sitebuilders als Wix, Jimdo en Weebly is de manier waarop content toegevoegd kan worden. Daar waar WordPress-gebruikers het moeten doen met het ‘lege vel papier’ van de TinyMCE editor, kun je bij de bovengenoemde sitebuilders heel eenvoudig content toevoegen m.b.v. een ‘drag & drop’-editor. Het is uiterst intuïtieve methode waarbij je blokken kunt slepen naar jouw post of pagina om ze vervolgens te vullen en vorm te geven.
Sitebuilder vs. visual composer
Hoewel deze ‘drag & drop’-methode absoluut niet zaligmakend is, moet gezegd worden dat WordPress het op dit punt verliest van de sitebuilders. WordPress thema’s als Enfold worden daarom uitgerust met een visual composer of andere pagebuilders, die een vergelijkbare functionaliteit toevoegen aan WordPress. Hier kleven echter wel wat nadelen aan. Niet alleen worden gebruikers overdonderd door de vele ‘toeters en bellen’, de website wil ook nog wel eens trager worden. En niet geheel onbelangrijk; de content en opmaak lopen helemaal door elkaar heen. Wanneer je besluit de visual composer de deïnstalleren zul je de pagina’s grondig op moeten schonen.
Blocks to the rescue
Met Gutenberg wordt een vergelijkbare blokken-methode geïntroduceerd. Er komt daarmee een einde aan het stoeien met shortcodes, widgets, custom post types en andere content elementen, WordPress ‘blocks’ gaan al dat werk uit handen nemen. Met blocks kun je namelijk op intuïtieve & uniforme wijze content toevoegen aan jouw website. Om in indruk te krijgen van deze nieuwe manier van werken, kun je op de volgende website naar hartelust stoeien: https://testgutenberg.com
Wanneer kunnen we aan de slag met Gutenberg?
Op dit moment is Gutenberg alleen nog als beta-plugin te krijgen en is daarmee dus nog niet geschikt voor gebruik in live websites. Het is echter de bedoeling dat Gutenberg in WordPress 5.0 verwerkt zal worden, maar wanneer WordPress 5.0 het levenslicht zal zien, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. In de tussentijd houden wij de ontwikkelingen rond Gutenberg nauwlettend in de gaten en proberen we antwoord te vinden op vele vragen die we hebben. Wil je meer weten over Gutenberg? Neem dan contact met ins op.
Ok, voor wie het echt wil weten
Gutenberg is vernoemd naar Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (Hannes voor vrienden ^^), die door velen beschouwd wordt als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Dit is niet waar; hij heeft de drukkunst immers alleen gemakkelijker gemaakt. Hij heeft de techniek geïntroduceerd waarbij gebruik gemaakt wordt van losse letters, waardoor correctie en redactie van pagina’s eenvoudiger én goedkoper werd.