Om een website of webshop op te kunnen zetten, zijn er twee zaken nodig: een domeinnaam en webhosting. Webhosting kun je vergelijken met jouw pc thuis; een harddisc met daarop bestanden. Het grote verschil is dat niet jij alleen, maar de hele wereld toegang heeft tot die bestanden. De domeinnaam vormt de verwijzing naar die ‘pc’. Voor beide zaken zul je een bedrijf moet zoeken die dat voor je verzorgt. In dit artikel doen we je wat bruikbare tips van de hand die de zoektocht naar een hostingprovider hopelijk gemakkelijker maken.
Bepaal wat je nodig hebt van een hostingprovider
Op de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen wat je precies nodig hebt. Immers geldt dat voor een eenvoudige website met een fotoalbum van de lokale handboogvereniging beduidend minder gevraagd wordt van een hosting pakket, dan in het geval van een drukbezochte webshop. In het eerste geval zou je kunnen volstaan met een eenvoudig hosting pakket, terwijl je in het tweede geval zeker wilt weten dat het hosting pakket voldoet aan de technische specificaties van de webshopsoftware die gebruikt gaat worden.
Ga op onderzoek uit
Laat je niet teveel leiden door fancy TV-reclames of mooie verkooppraatjes, maar ga op onderzoek uit. Er zijn verschillende websites waar de verschillende hostingproviders met elkaar kunt vergelijken én waar je ervaringen van klanten kunt lezen. Enkele geschikte websites zijn: ispgids.com en hostingwijzer.nl.
Hou rekening met de toekomst
Ieder hosting pakket heeft een limiet qua beschikbare schijfruimte en toegestane hoeveelheid dataverkeer. Maar wat als jouw webshop een doorslaand succes blijkt te zijn en de dagelijkse hoeveelheid bezoekers ervoor zorgen dat je steevast over het datalimiet heen gaat? Wat als je het aantal producten in de webshop drastisch uitbreidt en de productfoto’s teveel schijfruimte in beslag nemen. Wat als jouw webshop genoemd wordt door een bekende YouTube-ster, waardoor jouw website opeens bezocht wordt door een explosief aantal bezoekers. Je wilt er dan zeker van zijn jouw hostingprovider om weet te gaan met de (tijdelijke) piek in schijfruimte of dataverkeer, toch?
Bekijk de supportmogelijkheden
Alleen in een ideale wereld is een website 100% van de tijd ‘up & running’. In werkelijkheid kan het zelfs bij de beste hostingprovider voorkomen dat een website tijdelijk niet bereikbaar is. Een server kan kapot gaan, overbelast raken of getroffen worden door een DDOS-aanval. Dan is er natuurlijk ook nog het menselijke aspect. Iemand (niet jij natuurlijk ^^) kan een fout maken in de code van de website, waardoor de website onderuit gaat.
Kun je in dat soort situaties dan rekenen op telefonische support of kun je alleen een ticket aanmaken en hopen dat het snel opgepikt wordt? Kun je het probleem ook buiten kantooruren of in het weekeinde voorleggen aan medewerker met kennis van zaken? Beschikt de hostingprovider over een redundant uitgevoerd netwerk (een mooi woord voor ‘dubbel uitgevoerd’) en gedegen back-ups?
“Wat heb je aan een lage prijs en hoge beschikbaarheid als de support ongeveer niet te vinden is. Deze provider levert pas na heel lang doorklikken een mogelijkheid een ticket in te dienen. Probeer ze niet te bellen, want je mag gewoon 99 euro ex btw aftikken. Nu weet je waarom ze goedkoop zijn.”
Enkele aanvullende vragen
Tenslotte hebben we nog een aantal vragen die je een hostingprovider kunt voorleggen:
- Kun je gebruik maken van een control panel, waarmee je zelf zaken kunt regelen zoals het aanmaken van e-mailaccounts, het instellen van een afwezigheidsmelding of het beheren van een virusscanner of spamfilter?
- Krijg je de beschikking over een sitebuilder of kun je zonder veel moeite een WordPress- of Joomla! website laten installeren?
- Biedt de hostingprovider tools waarmee je eventuele knelpunten binnen jouw website boven water krijgt?
- Beschikt de hostingprovider over 24/7 monitoring waarmee eventuele problemen vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden?
- Doet de hostingprovider genoeg om de hostingomgeving qua software en hardware up-to-date te houden?
- Is het hosten van website de core business van een provider of ‘doen ze het er even bij’?
Conclusie
Het kiezen van een geschikte hostingprovider is een stiekem toch een tijdrovende klus. Waarschijnlijk zijn er een aantal zaken waar je nog niet over nagedacht hebt óf waar je helemaal niet over na wilt denken. Je wilt immers zo snel mogelijk aan de slag met jouw website of webshop. Toch doe je er goed aan om ruim de tijd te nemen voor dit selectieproces. Je zult namelijk een keuze moeten uit een breed spectrum van hostingproviders.
Aan de ene kant heb je de zogenaamde prijsvechters die algemene hosting pakketten aanbieden tegen een lagere prijs, maar met weinig garanties t.a.v. website uptime en performance én met een laag serviceniveau. Aan de andere kant heb je de duurdere providers die innovatieve & gespecialiseerde producten aanbieden met een een hoge uptime-garantie en goede performance én met uitstekende service. En dan heb je nog alle partijen die er tussenin zitten. Zie jij door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer? Neem dan contact met ons op.